warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

Stenvalvsbron

I början av Januari så gav jag mig ut med kameran för att fotografera Rolfsbron som jag har velat fotografera ett tag. Jag tycker det är en väldigt fin bro och jag tycker det blev en spännande bild. Lämna gärna en kommentar på vad ni tycker! Jag sökte lite på nätet efter historia till bron och hamnade på en länk med lite text…

Stenvalvsbro över Rolfsån
Stenvalvsbron, känd som Rolfsbron, byggdes under slutet av 1600-talet. Med sina tre valv  spänner den över Rolfsåns vatten. Två av valven har ohuggen gråsten, det vill säga  bergarter som granit och gnejs. Det tredje – norra – valvet har huggen gråsten och antas därför ha gjorts om. Den gamla bron är till största delen murad utan murbruk, den är ”kallmurad”. Det murbruk som använts har tillkommit i modern tid som ett försök till förstärkning.

Betecknas som fornlämning
Både cyklister och fotgängare kan nu färdas i historiens fotspår. Vägsträckningen är tämligen oförändrad åtminstone sen mitten av 1800-talet. Enligt äldre kartor skall vägen ha gått alldeles utanför gamla hembygdsgården och sedan anslutit till dagens vägsträckning. Söderut svängde vägen av cirka 300 meter efter bron och gick parallellt med den väg som finns idag.

Under 1900-talets första år kom den begynnande bilismen och dess fasansfulla hastigheter att resultera i dödsolyckor på bron. Marknadsölet kan i vissa fall ha påverkat både hastighet och svängradie. Med tiden blev fordonen alltför tunga för de gamla stenvalven. År 1929 lät man bygga en ny bro cirka 150 meter uppströms. Rolfsbron stängdes för lastbilar och förbudsskyltar sattes upp. Motortrafikbron från 1929 har precis rivits. Dagens bilister kör istället över en nybyggd bro ytterligare några meter uppströms.

Det är fritt för allmänheten att uppleva den gamla Rolfsbron. Restaureringen är så fint gjord att man kan njuta av bevarade inslag från 1600-talets stenvalv till 1900-talets patinerade förbudsskyltar – allt till ljudet av Rolfsåns stilla porlande.”

Källa: http://gamla.kungsbacka.se/sitetemplates/KBInformationPage____6219.aspx?printing=Yes

// Malin

LEAVE A REPLY

loading
×
css.php