warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!

 

Publicerad i Hästfocus nr 3. 2018.

Första svensk som satsar på World Series of Team Roping

Som första svensk skall Kenny Green Pettersson delta i finalen i World Series of Team Roping i Las Vegas i December. Kenny får låna en häst som han skall rida ihop sig med tre veckor innan finalen. Hans drivkraft grundar sig i att han vill göra det bästa av det livet som han har. Han säger att kan han bli bäst i världen så vill han bli det.

Startar i klass 12

Kenny Green Pettersson, 29år från Uddevalla i Bohuslän skall i slutet av året tävla i World Series of Team Roping. Kenny fick en förfrågan av heelern Troy Shelley om han ville tävla tillsammans med honom som header. I Team Roping så tävlar man i lag där det är två ryttare och två hästar i varje lag. Den ena ryttaren skall fånga huvudet eller hornen på den tjur som deras lag har fått tilldelad via dragning. Den andra ryttaren skall fånga bakbenen på tjuren. Ekipagen startar i varsin startbox med tjuren i en shut mellan boxarna. Tävlingsgrenen går på tid och tiden stannar när ryttarna har fångat tjuren och sträckt upp sina lasson, hästarna skall vara vända med huvudena mot varandra.

World Series of Team Roping är uppdelad i flera klasser, man i en klass som är överens med den ranking som man har fått genom tidigare tävlingar. Kenny har under början av året tillbringat tid i Arizona, USA för att träna och tävla Team Roping. I den stora finalen så kommer Kenny och hans lagmedlem Troy starta i klass 12. Detta då Kenny har en ranking på 4+ och Troy har 8 som ranking. Man sedan lägger ihop ryttarnas ranking för att få fram vilken klass de skall starta i. Varje klass har mellan 400 och 500 deltagare. Förra året var vinstsumman på 290 000 dollar som fördelades på två personer. Det kostar 2000 dollar per klass att delta och Kenny hoppas få ihop sponsorer som kan hjälpa honom att delta i fler klasser.

Enorm drivkraft

Kenny berättar att han fick bra placeringar på tävlingarna han gjorde i Arizona. Han kom på andra plats i en klass med 50-60 lag och han vann första placering med en häst som han inte hade ridit tidigare. Det gav honom självförtroende. Kenny har en enorm drivkraft och har siktet inställt. Han triggas av att ingen annan svenska har gjort den resan som han själv har tänkt att göra. Kenny uttrycker sig att ”bara döda fiskar följer strömmen” och vill göra det bästa av det livet som han har, han har bara ett liv. Kan han bli bäst i världen så vill han bli det.

”Jag känner att om jag inte gör det nu så kommer jag att ångra mig när jag blir äldre. Kan jag bli bäst i världen på det jag gör med ropingen så kommer jag att göra det. Då kommer jag inte att ångra mig när jag blir äldre om jag har försökt i alla fall.”

Foto: Mi Ritzén

Nytta och inte bara nöje

Till vardags så driver Kenny ett eget företag där den största delen är inriktad på stängsling och den andra delen omfattar hästträning; ropingträning, lastträning och unghästträning bland annat. Hans dagar ser ut så att han arbetar 8-10 timmar med att stängsla därefter blir det lite hästträning och får han någon tid över så tränar han gärna på gymmet eller ger sig ut och springer. När det kommer till hans egen ridträning med hästarna så är han väldigt intresserad utav Working cowhorse, det finns förhoppningar om lite tävlingsambitioner i det i Sverige under sommaren. Sen att han har fastnat för roping som tävlingsgren är för att han gillar att det är en gren som idag fortfarande har ett användningsområde på rancher som nytta och inte bara nöje.

”Oavsett om det är teamroping eller calf roping så är det en av de få grenarna som man fortfarande har användning av genom arbetet på en ranch. Man kan behandla djur genom att fånga dem och ge dem sprutor eller öronmärkning på ett snabbt och effektivt sätt ute i stora miljöer där det är svårt att komma åt med grindar eller traktorer. Att det har blivit en tävlingsgren med ett praktiskt syfte som man har användning för idag det känns logiskt att man har nytta av det mer än bara för nöjes skulle.”

 

Meriter som sporrar

Kenny är känd från ropingens tävlingsbanor i Sverige och har fina meriter genom att ha vunnit Scandinavian Match Roping Championship hela fyra gånger, många placeringar topp tre vid Svenska Mästerskapen och 2017 tog han hem High Point Roper som är en stor cup i landet. Förra året testade han hur han stod sig mot konkurrensen i Europa genom att komma tvåa i European Tie-down Roping Futurity i Italien. Detta sporrade honom att kämpa vidare.

I November så beger sig Kenny till USA för att förbereda sig till den stora finalen i Las Vegas. Han hoppas hinna rida ihop sig med den häst som han skall tävla på och att det är en bra häst som han får låna. Han önskar sig lite tur i dragning av det djur som han och hans lagmedlem skall fånga på tävlingen. Fram till dess vill han göra det han kan för att förbereda sig här på hemmaplan. Han skall fokusera på att träna och att hålla gnistan uppe.

 

Fakta om Team Roping

Team Roping – En tidsgren med två ekipage i varje lag, starten sker i två startboxar. Man skall fånga en tjur med lasso från hästryggen.

Heeler – Fångar bakbenen på tjuren
Header – Fångar hornen eller huvudet på tjuren

Shut – Startbox tjuren

Working cowhorse – En tävlingsgren där man rider ett monster samt arbetar en ko.
Calf-roping – Ett ekipage skall fånga en kalv och knyta ihop benen på tid.

World Series of Team Roping – Största team roping tävlingen. Finalen går i Las Vegas i December.

 

Foto: Mi Ritzén

Sponsra Kennys satsning!

Insamling på Facebook:
https://www.facebook.com/donate/998711990315724/10215432462337601/

Swisha Kenny: 0708635650 skriv gärna WSTR Final som meddelande.

 

 

Stort tack till Hästfocus och Emma Norén för att artikeln fick vara med. Det är alltid lika pirrigt att gå in i en butik och öppna tidning för att se sin egna artikel i tidningen! Tusen tack!

Kramar Malin

LEAVE A REPLY

loading
×
css.php